/ Przepisy / Krem cytrynowy

Opis przygotowania

Do rondelka wybić żółtka, roztrzepać. Dodać 6 łyżek słodziku, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu 5-7 minut. Jak masa zgęstnieje do konsystencji kremu, zdjąć z ognia i przecedzić do miski przez gęste sitko. Wystudzić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką słodziku. Pod koniec ubijania połączyć z żelatyną (wlewać stopniowo).

Do schłodzonej masy cytrynowej małymi porcjami dodać bitą śmietanę. Wymieszać. Chłodzić w lodówce 3 godziny. Udekorować skórką otartą z limonki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 25
Ewa gotuje - odc. nr 25

Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje potrawy zgodne z dietą amerykańskiego...

 

Podobne przepisy

Kurczak limonkowy z salsą

Kurczaka włożyć do zamykanego plastikowego worka. W miseczce wymieszać sok z limonki, ...

Cantuccini

Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z pr ...

Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkami

Wariacja na temat sernika i mazurka!

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Wróć do listy przepisów