W Sobotę Wielkanocną Ewa Wachowicz zaprosi na tradycyjne polskie potrawy. Zrobi domowy chrzan i jajka podsmażane w skorupkach. - „Ab ovo”, czyli „zaczynając od jajka”. Tak mówili starożytni Rzymianie, kiedy chcieli coś komuś wytłumaczyć od początku… Ja rozpocznę jednak wielkanocne przygotowania od chrzanu – zapowiada pani Ewa. – Od razu jedna uwaga: najlepiej ucierać na świeżym powietrzu, bowiem zapach w trakcie tarcia ma większą moc niż wagon cebuli! Najczęściej, by nie zapłakać się na śmierć, ustawiam się w przeciągu i ucieram najszybciej jak potrafię. Można przy tym ćwiczyć bezdech... Taki chrzan można od razu dać do święconki. Kto chce, wymiesza go z buraczkami lub jajkiem. – Bo przecież bez jajek nie ma Wielkanocy – podkreśla Wachowicz. – Przyrządzamy je na różne sposoby. Ja pokażę jeden z moich ulubionych: jajka faszerowane i smażone z bułką tartą na patelni. Na deser będzie ciasto z czerwonym winem. – Nie ukrywam, że właśnie ten składnik ciasta mocno mnie zaskoczył – mówi autorka programu. – Spróbowałam – wyszło super! A w połączeniu ze smakiem gorzkiej czekolady – po prostu cudo!
Świeżo tarty, na occie jabłkowym!
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...