Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z kapust± kiszon±

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, posolić. Wbić jajko. Zagarn±ć palcami do ¶rodka, rozcieraj±c m±kę z masłem. Szybko poł±czyć składniki w kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o ¶rednicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.

Odkroić ⅓ schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej m±k± stolnicy - na placek o ¶rednicy większej niż ¶rednica formy. Zawin±ć na wałek, przenie¶ć do blaszki, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować. Przykryć papierem do pieczenia. Obci±żyć i piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usun±ć papier z obci±żeniem i piec przez kolejny kwadrans.

W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojon± w kostkę cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Dodać odci¶nięt± i posiekan± kapustę kiszon±. Podlać winem. Przyprawić kminkiem. Gotować przez 15-20 minut. Dorzucić żurawinę.

Grzyby pokroić i podsmażyć na ma¶le. Dodać do garnka z kapust±. Podgrzewać przez chwilę. Zdj±ć z ognia i dorzucić posiekan± zieleninę. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.

Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować, pokroić w paski i zrobić z nich kratkę na kapu¶cie z grzybami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować igiełkami rozmarynu.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ozdobić ¶wieżym rozmarynem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 550
Ewa gotuje - odc. nr 550

W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowsk±,...

 

Podobne przepisy

Indyk z rodzynkami i rozmarynem

Rodzynki zalać białym winem lub wod±. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...

Karkówka z kapust± i ananasem

Niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu!

Podpłomyk ze sznyclem

Inspirowany wrocławsk± knysz±...

Pier¶ kaczki z sosem wi¶niowym

Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnist±. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skór± do dołu...

Wróć do listy przepisów