M±kę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, posolić. Wbić jajko. Zagarn±ć palcami do ¶rodka, rozcieraj±c m±kę z masłem. Szybko poł±czyć składniki w kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o ¶rednicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Odkroić ⅓ schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na podsypanej m±k± stolnicy - na placek o ¶rednicy większej niż ¶rednica formy. Zawin±ć na wałek, przenie¶ć do blaszki, wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować. Przykryć papierem do pieczenia. Obci±żyć i piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usun±ć papier z obci±żeniem i piec przez kolejny kwadrans.
W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojon± w kostkę cebulę. Dorzucić posiekany czosnek. Dodać odci¶nięt± i posiekan± kapustę kiszon±. Podlać winem. Przyprawić kminkiem. Gotować przez 15-20 minut. Dorzucić żurawinę.
Grzyby pokroić i podsmażyć na ma¶le. Dodać do garnka z kapust±. Podgrzewać przez chwilę. Zdj±ć z ognia i dorzucić posiekan± zieleninę. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Wyrównać.
Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować, pokroić w paski i zrobić z nich kratkę na kapu¶cie z grzybami. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Udekorować igiełkami rozmarynu.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem ozdobić ¶wieżym rozmarynem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odwiedzić Jurę Krakowsko-Częstochowsk±,...
Rodzynki zalać białym winem lub wod±. Odstawić, by napęczniały. Solidny kawał indycze ...
Niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu!
Inspirowany wrocławsk± knysz±...
Na dno pojemnika wsypać sól gruboziarnist±. Mięso umyć i osuszyć, następnie położyć na soli skór± do dołu...