
Dzwonka karpia ułożyć w misce. Posolić i przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc). Po tym czasie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować sosem z musztardy, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oliwy.
Piec przez 10 minut w temp. 180 st. C.
Posypać usmażonymi na maśle płatkami migdałów. Udekorować cząstkami cytryny i tymiankiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie...
Karkówka w sam raz na majówkę!
Mięso drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, musztardę, sparzoną ...
Mięso pokroić na zgrabne kawałki. Włożyć do zamykanego naczynia, dodać drobno pokrojo ...
Koguta podzielić na kawałki, oprószyć solą i grubo mielonym pieprzem, zostawić na pół ...