Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.
Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić.
Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 1 ½ godziny).
Na patelnię, na której smażyła się gęś, wlać wino. Lekko zredukować. Wrzucić rozmrożone czereśnie. Dodać dżem, przyprawić solą i pieprzem.
Upieczoną pierś podawać z sosem i modrą kapustą.
Wrzątek posolić. Wlać ocet jabłkowy i wsypać poszatkowaną kapustę. Parzyć przez 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przełożyć do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do kapusty. Dodać miód. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać, przykryć i odstawić, by składniki się przegryzły.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W listopadzie obchodzimy nasze największe święto narodowe, upamiętniające...
Na patelni stopić masło. Gdy się spieni, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć (aż się ze ...
Rybka lubi na ruszt!
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Najlepsze będą prawdziwki, ale mogą też być inne ...
Mięso pokroić w plastry – najlepiej delikatnie naciąć nożem...