Tuż przed świętami Ewa Wachowicz zaprosi widzów pod Babią Górę. Boże Narodzenie dosłownie za kilka dni, więc tym razem pokaże kilka potraw z myślą o wigilijnym stole. Zacznie od makiełek, znanych w różnych regionach Polski również jako makiołki lub makówki. To danie na słodko, robione na bazie maku i czerstwego pieczywa lub makaronu, za każdym razem z dużą ilością bakalii. Ewa zaproponuje wersję na chałce. Takie makiełki mogą być samodzielnym daniem, ale równie dobrze smakują jako dodatek do zupy borówkowej, więc właśnie ta potrawa będzie następną w programie. A ponieważ Ewa nie wyobraża sobie wigilii bez karpia, to jako kolejna na ekranie pojawi się właśnie ta ryba. Do tej pory robiła ją na co najmniej kilka różnych sposobów – smażyła, piekła, zalewała galaretą, dlatego tym razem postanowiła, że karp będzie najpierw smażony, a potem zapieczony z dodatkiem miodu, musztardy, oliwy i płatków migdałowych. Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości, więc odcinek zwieńczy makowiec na białkach, udekorowany polewą czekoladową. W programie Ewa podpowie też jak uwędzić karpia i pstrągi – w ogrodowej wędzarni.
Znane też jako makówki;-)
Słodka, kwaśna, z makiełkami...
W płatkach migdałów!
Z bakaliami i polewą czekoladową;-)