Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla.
Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu.
Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody - by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gulasz na orientalną nutę - dodając...
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...
Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron i ugotować al dente (4 minuty).Czo ...
Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyp ...