Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Oprószyć mąką i wrzucić do oleju rozgrzanego na patelni (bez teflonu). Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do rondla.
Na patelnię wlać wino (może być woda), wymieszać i „zeskrobać” cały smak. Aromatyczny płyn przelać do podsmażonego mięsa. Dodać liść laurowy, przykryć i postawić na wolnym ogniu.
Na teflonową patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić posiekany czosnek i po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli, wsypać proszek curry. Przyprawę rozprowadzić po gorącej patelni i zalać odrobiną wody - by oddała smak i aromat. Całość wymieszać, po czym przelać do rondla z mięsem, doprawić solą i pieprzem. Dusić na małym gazie, w razie potrzeby podlać wodą. Po ok. 45 minutach (mięso powinno nieco zmięknąć) dodać pastę pomidorową (pastę, nie przecier) lub pomidory z puszki. Dusić dalej, aż mięso będzie całkiem miękkie. Do śmietany wlać łyżeczkę gorącego sosu i tak zahartowaną dodać do garnka. Całość zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przygotuje gulasz na orientalną nutę - dodając...
Wytrawna tarta znad Loary...
Z cebulą...
Zawijańce wieprzowe z rusztu...
Kotlety przykryć folią spożywczą, rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pie ...