Rybę skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni, na maśle. Gdy zacznie się złocić dorzucić szpinak. Po chwili dodać serek śmietankowy oraz parmezan. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.
Rybę ułożyć na cieście francuskim (umieszczonym na papierze do pieczenia). Na filecie rozłożyć szpinak. Zawinąć. Końcówki skleić i docisnąć widelcem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Nożyczkami zrobić niewielkie nacięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (na papierze). Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Podawać z sosem koperkowym (zrobionym z jasnej zasmażki, śmietany i drobno posiekanej zieleniny).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi na potrawy inspirowane kuchnią międzynarodową. Będzie...
Z delikatnym purée;-)
Sprawioną rybę podzielić na półdzwonka, wyciąć filety...
Czy wiecie, że rukola to... kapusta? W roli sałaty w sałatce z pstrągiem wyszła pysznie!
Wigilijna ryba nieco inaczej...