Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Konfitura z żurawiny

Opis przygotowania

Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.

Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.

Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 494
Ewa gotuje - odc. nr 494

Ewa uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego, za każdym...

 

Podobne przepisy

Bułeczki sodowe, czyli proziaki

Bardzo proste w przygotowaniu domowe pieczywo;-)

Pasta serowa z olejem i pestkami dyni

Zaskakujące połączenie smaku oleju dyniowego, pestek i twarogu...

Sos remoulade

Znakomity dodatek do wędlin!

Awanturka z pstrągiem

Nikt się nie kłóci, bo to pasta serowa z wędzoną rybą;-)

Wróć do listy przepisów