
Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.
Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego, za każdym...
Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimne ...
Cebule pokroić, zalać 2 1/2 l wody, posolić, dodać 3 łyżki cukru. Postawić na ku ...
Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...
W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wodą ...