Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Domowy chleb orkiszowy

Opis przygotowania

Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.

Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. Posypać czarnuszką. Naciąć nożem – w kratkę.

Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 428
Ewa gotuje - odc. nr 428

Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...

 

Podobne przepisy

Marynowany imbir

Znakomity dodatek do sushi, ale nie tylko;-)

Konfitura z cebuli

Dodatek do knedli, pierogów lub pieczeni...

Pasztet z królika i golonki

Królika i golonkę gotować do miękkości wraz z warzywami i suszonymi grzybami (przypra ...

Ocet z kombuchy

Sfermentowana herbata o prozdrowotnych właściwościach!

Wróć do listy przepisów