Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie dosypać m±kę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej m±k±. Wierzch wyrównać dłoni± namoczon± w wodzie. Posypać czarnuszk±. Naci±ć nożem – w kratkę.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...
Na przystawkę lub drugie danie...
Drożdże posłodzić, zalać ciepł± wod±, wymieszać i odstawić. M±kę przesiać...
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Pomidory sparzyć w gor±cej wodzie i obrać ze skórki ...
Do przesianej m±ki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżk± for ...