Ziarno zemleć w robocie. Dodać płatki, drożdże i cukier. Wlać wodę i odstawić na ½ godziny.
Po tym czasie dosypać mąkę i sól. Zmiksować. Do wyrobionego ciasta dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch wyrównać dłonią namoczoną w wodzie. Posypać czarnuszką. Naciąć nożem – w kratkę.
Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 190 st. C. Gdy się rozgrzeje chleb powinien się piec przez 1 godzinę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Upieczenie chleba wcale nie jest trudne – wystarczy dobry przepis!...
Kalafior podzielić na różyczki. Wrzucić do miksera. Dodać majonez i śmietanę. Przypra ...
Młode ziemniaki umyć, przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Skropić oliwą. Oprószyć gru ...
Wytrawne babeczki z boczkiem...
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić ...