Szpinak wrzucić do robota. Wybić jajka. Wlać mleko i olej. Zmiksować na gładko. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przyprawić solą i jeszcze raz zmiksować. Odstawić na 15-20 minut.
Zrobić sos. Mleko wlać do rondelka. Dodać śmietankę. Wymieszać i podgrzać. Dodać ser starty na grubych oczkach. Podgrzewać dalej cały czas mieszając. Gdy ser się roztopi zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić gałką muszkatołową.
Na mocno rozgrzanym oleju usmażyć racuchy – na złoty kolor, z dwóch stron.
Podawać z sosem serowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów....
Filety pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym piep ...
Pod beszamelem...
Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...