W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić kuminem i pieprzem. Pod przykryciem gotować do miękkości.
Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Krem nałożyć na talerz. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. Podawać z kaszanką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś będzie międzynarodowo! Zobaczymy jak przyrządzić polski krem z ziemniaków....
Nowoczesna interpretacja jabłczanki...
Zupa na słodko;-)
Mąkę razową wystarczy wsypać do słoja i zaparzyć gorąca wodą...
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...