W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić kuminem i pieprzem. Pod przykryciem gotować do miękkości.
Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.
Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Krem nałożyć na talerz. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. Podawać z kaszanką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś będzie międzynarodowo! Zobaczymy jak przyrządzić polski krem z ziemniaków....
Do gorącego rosołu zetrzeć trochę imbiru...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Paczkę płatków owsianych przesypać do kamionkowego naczynia, dodać kopiatą łyżkę mąki ...
Kapustę (np. włoską) pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Wrzucić do dużego ...