/ Przepisy / Krem z ziemniaków

Opis przygotowania

W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną w kostkę cebulę. Dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pora. Wymieszać. Po chwili zalać rosołem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić kuminem i pieprzem. Pod przykryciem gotować do miękkości.

Dorzucić upieczony czosnek, wyciskając go z łupin wprost do garnka (wcześniej należy ściąć nieco górę główki, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i na kilkadziesiąt minut wstawić do rozgrzanego piekarnika). Zmiksować. Doprawić gałką muszkatołową i solą.

Kaszankę pokroić w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w drobno zmielonej bułce tartej wymieszanej z sezamem i doprawionej mielonym imbirem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Krem nałożyć na talerz. Skropić oliwą truflową. Udekorować oregano. Podawać z kaszanką.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 489
Ewa gotuje - odc. nr 489

Dziś będzie międzynarodowo! Zobaczymy jak przyrządzić polski krem z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Caldo verde

Tradycyjna, portugalska zielona zupa, ale na rodzimym jarmużu;-)

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Brokułowy krem z migdałami i bryndzą

Brokuły umyć, różyczki odciąć. Łodygi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Wrzucić d ...

Zupa z Jasia

Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować

Wróć do listy przepisów