Cieciorkę namoczyć (co najmniej 12 godzin). Następnie przełożyć na sito, dobrze przepłukać, przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, przyprawić kuminem i liściem laurowym, posolić, przykryć i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu cieciorkę przestudzić i za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć do robota. Dodać pastę tahini, czosnek i sok z cytryny. Przyprawić papryką i kuminem. Zmiksować. Wrzucić lód i jeszcze raz zmiksować.
Hummus przełożyć do miseczki. Polać oliwą, oprószyć papryką i udekorować kolendrą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do Zawoi. A ponieważ często tak jest, że przyjeżdżając...
Doskonale smakuje z rzeżuchą!
Super zdrowy dodatek do mięs, jak też składnik sałatek!
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!
Do miksera wrzucić rozdrobnione mięso z indyka, dodać musztardę, majonez, ser i czosn ...