Mąkę przesiać na stolnicę. Zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę wrzątku i wymieszać nożem). Wybić jajko, posolić, dodać czosnek niedźwiedzi. Posiekać nożem. W razie potrzeby dodać trochę mąki i wyrobić. Przykryć miską i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą rozwałkować. Placuszki usmażyć na metalowej płycie lub patelni bez tłuszczu.
Podawać z oliwą z octem balsamicznym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od podpłomyków, czyli...
Smarowidło do pieczywa...
W miseczce wymieszać odcedzone z zalewy oliwki oraz pokrojone na kawałki plasterki ło ...
Szpinak umyć i osuszyć. Rozrzucić...
Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...