Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zacznie się od podpłomyków, czyli placuszków, które przed wiekami stanowiły podstawę jadłospisu naszych przodków. Na danie główne będzie pieczony okoń morski oraz cienko pokrojony schab – ryba trafi na płytę elektryczną, mięso na blachę umieszczoną nad paleniskiem. Do okonia Ewa zrobi sos jogurtowy, natomiast wieprzowinę poda z masłem aromatyzowanym czosnkiem niedźwiedzim. Po solidnej porcji pieczystego autorka programu zaprosi na coś słodkiego – zrobi pave – brazylijski deser będący wariacją na temat włoskiego tiramisu. Przepis na ten tradycyjny, latynoski przysmak właśnie podbija Polskę, a robi się go łatwo, bo wszystkie składniki są zawsze dostępne w naszych sklepach. W pave, w odróżnieniu od pierwowzoru, nie znajdziemy jednak ani kawy, ani mascarpone – brazylijski deser składa się z kilku warstw: nasączone mlekiem biszkopty przełożone są kremem z mleka skondensowanego.
Świetnie smakują z oliwą i octem balsamicznym!
A do tego sałatka ziemniaczana;-)
Dodatki do pieczystego...
Brazylijska wariacja na temat tiramisu;-)