Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Odcedzić, zalać świeżą wodą i ponownie odcedzić.
W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone w kostkę cebule. Gdy się zeszklą dorzucić warzywa starte na dużych oczkach oraz posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić fasolę. Podlać wodą. Przyprawić majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pokroić i dodać białą parzoną kiełbasę. Gotować tak długo, aż fasola zmięknie.
Zagęścić zasmażką rozrobioną z odrobiną gorącej zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po dwumiesięcznej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki „Ewa...
W stylu włoskiej minestrone...
Doprawione szafranem!
Z boczkiem i serem cheddar...
W stylu hiszpańskim;-)