Po dwumiesięcznej przerwie Ewa zaprasza na premierowe odcinki „Ewa gotuje”! Ramówkę wiosenną zacznie w zimowej scenerii, bo też klimat pod Babią Górą (zdjęcia realizowano w Zawoi) jest bardzo surowy i śnieg zalega tu zdecydowanie dłużej niż w Krakowie. Zdarzają się przerwy w dostawie prądu i nie ma dostępu do Internetu. To wszystko sprawia, że czas płynie dużo wolniej. Ma to ogromne plusy – można nie tylko odpocząć czy nadrobić zaległą lekturę, ale również zrobić rzeczy, które do tej pory musiały poczekać, jak chociażby porządki w starym kredensie „po dziadkach”. Zanim mebel, który zobaczymy w programie, został starannie odnowiony, Ewa odkryła w jego zakamarkach prawdziwe skarby – stare fotografie, świadectwa szkolne oraz pożółkły zeszyt ze spisanymi odręcznie recepturami. Zaczęła go przeglądać i doszła do wniosku, że do wielu z tych przepisów warto wrócić. Zerknę do niego jeszcze nie raz, żeby przypomnieć sobie smaki sprzed lat. Rzecz jasna widzów czeka też sporo zmian i kulinarnych nowości. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna zupa fasolowa. Ewa wychowała się na wsi, na krańcach Małopolski, gdzie najbardziej powszechną odmianą fasoli był, i nadal jest, „Piękny Jaś”. Dlatego też fasolowa powstanie właśnie na „Jaśku”. W dodatku do zupy nie trafi porcja rosołowa czy wędzonka, lecz biała kiełbasa! Taka fasolowa to naprawdę bardzo smaczna i pożywna potrawa. Jak też dowód na to, że biała kiełbasa ma wiele zastosowań i warto się nią zainteresować nie tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Właśnie po tę wędlinę Ewa postara się sięgać w najbliższych programach jak najczęściej, bo co jak co, ale białą kiełbasę to my robimy najlepszą na świecie. A skoro zupa z „Pięknego Jasia” miała solidną wkładkę mięsną, to danie główne będzie jarskie. Ewa zaprosi na placki z… cebuli, które smaży się dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane. Poda je z kleksem śmietany (w wersji light można zastąpić ją gęstym jogurtem) i kiełbasą. Ale uwaga: wędlina będzie tylko i wyłącznie z pstrąga! W odcinku nie może zabraknąć deseru. Ewa upiecze rolady drożdżowe, które zwinie podobnie jak makowce, przy czym zamiast maku w środku znajdzie się konfitura oraz drobno pokrojone migdały. Całość zwieńczy kruszonka doprawiona cynamonem.
Na "Pięknym Jasiu";-)
Znakomicie smakują z kwaśną śmietaną lub z... kiełbasą z pstrąga!
Pachnące cynamonem...