Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę.
Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny.
Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ponieważ sezon dyniowy w pełni, dyni nie może zabraknąć w „Ewa gotuje”....
A do tego konfitura z cebuli;-)
Kolejna odsłona jarzynowej!
Bez mięsa i na opak...
Znakomity dodatek do wędlin!