Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać poszarpane listki bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę.
Do majonezu dodać musztardę i pastę paprykową. Wymieszać. Do pomidorów dodać 2 łyżki, resztę można wykorzystać na kanapki.
Bagietkę pokroić na kromki. Opiec na blaszce grillowej umieszczonej nad palnikiem gazowym (można też zrumienić w piekarniku).
Na grzanki nałożyć pomidory z sosem. Udekorować liśćmi bazylii.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku krzątanina w kuchni Ewy zacznie się od zrobienia dwóch...
Świetny dodatek do mięs...
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić d ...
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czos ...
Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać. Na talerzu położyć rukolę, na nią bura ...