/ Przepisy / Wieniec drożdżowy z serem

Opis przygotowania

Mleko przelać do rondelka. Wrzucić masło i podgrzać.

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać mleko z masłem i odstawić, by zaczyn popracował.

Wybić jajko i wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni i od miski przykryć i na 45 minut zostawić w ciepłym miejscu.

Twaróg przełożyć do drugiej miski, dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Rozgnieść widelcem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz. Brzegi zostawić bez nadzienia, za to posmarować roztrzepanym białkiem. Zwinąć jak roladę. Końcówki skleić. Wałek przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleść i zawinąć w ten sposób, by powstał wieniec. Wierzch posmarować resztą białka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy ciasto podrośnie podnieść temp. do 170 st. C i piec na złoty kolor przez 45 minut.

Po wystudzeniu udekorować lukrem na cukrze pudrze i soku z cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 464
Ewa gotuje - odc. nr 464

Jesienią warzywa korzeniowe są wyjątkowo smaczne, więc kolejny odcinek...

 

Podobne przepisy

Smoothie trójkolorowe

Z malin, szpinaku i jogurtu!

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Galaretki na bakier

Z ptasim mleczkiem!

Wróć do listy przepisów