Grzyby namoczyć. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Obsmażyć w gęsiarce na mocno rozgrzanym smalcu lub maśle klarowanym. Przełożyć na deskę.
W tym samym naczyniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Po chwili dorzucić grzyby – razem z wodą, w której się moczyły. Dodać połowę odciśniętej i posiekanej kapusty. Na kapuście ułożyć żeberka. Polać miodem. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Dorzucić żurawinę i resztę kapusty. Wlać odrobinę wrzątku, przykryć i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C.
Podawać z ziemniakami w mundurkach (z koperkiem).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią warzywa korzeniowe są wyjątkowo smaczne, więc kolejny odcinek...
Wersja klasyczna i w płatkach kukurydzianych...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Podana z zielonym purée!
Ragout z podrobów!