Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto dokładnie zważone

Opis przygotowania

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 40 dag jajek, 40 dag masła, 40 dag mąki i 40 dag cukru).

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, uperfumować skórką otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wybić jajko, dodać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.

Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki – skórą do dołu. Piec przez 45-50 minut w temp. 180 st. C (po wbiciu patyczek powinien być suchy).

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 196
Ewa gotuje - odc. nr 196

Powszechnie wiadomo, że większość mężczyzn nie jada kalafiora oraz ucieka...

 

Podobne przepisy

Placuszki z banana

Bez glutenu!

Ciasto herbaciane

Na mleku!

Rogale świętomarcińskie

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...

Muffinki z boczkiem i na słodko

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...

Wróć do listy przepisów