Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), następnie ugotować. Kociołek wstawić do ogniska. Do środka dać gęsi smalec i pokrojony w paski boczek. Podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w kostkę łopatkę. Po chwili dodać posiekane cebule, marchewki pokrojone w półplasterki i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić poszatkowaną kapustę. Zalać wodą (2 l). Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić. Przykryć i dusić przez godzinę. Po tym czasie dodać ugotowaną fasolę i przecier pomidorowy. Doprawić świeżym majerankiem i gotować jeszcze przez chwilę, ale już bez przykrycia. Zagęścić śmietaną z mąką, uprzednio hartując ją gorącą zupą. Podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprezentuje regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur,...
Na połówce kury i wołowinie;-)
Grzybowa na boczku i kiełbasie myśliwskiej;-)
ołądki dokładnie umyć i obrać z błon. Przełożyć do garnka, zalać wodą...
Klasyk, ale bez mięsa...