Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Płatki z owocami leśnymi

Opis przygotowania

Przygotować mleko migdałowe. Migdały zalać zimną wodą i odstawić na całą noc (mogą być w skórce lub zblanszowane i obrane – po sparzeniu wystarczy ścisnąć je palcami i skórka sama się zsunie).

Następnego dnia odcedzić na sitku. Przełożyć do miksera i zalać wodą. Miksować na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie biały płyn.

Sitko wyłożyć gazą, umieścić na garnku i przecedzić migdałowy napój. Resztki wycisnąć. Mleko przelać do butelki. Zakręcić i wstawić do lodówki (można przechowywać przez 2 dni).

Pozostałą w środku gazy masę przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem i wysuszyć w piekarniku (1 godzina, 100 st. C). W ten sposób otrzymamy domową mąkę migdałową.

Płatki owsiane lub orkiszowe przełożyć do garnka. Zalać mlekiem migdałowym. Posolić i ugotować. Gdy zgęstnieją, odstawić do wystudzenia.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Maliny i jeżyny przełożyć do miseczek. Posłodzić ksylitolem i lekko rozgnieść. Dosypać nasiona chia i wymieszać.

Złożyć deser. Do słoiczków nałożyć jeżyny, następnie płatki na mleku oraz maliny. Na owoce dać kolejną porcję płatków. Posypać borówkami i płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 397
Ewa gotuje - odc. nr 397

Tym razem kuchnia biwakowa. Na żywym ogniu, w żeliwnym kociołku, Ewa ugotuje...

 

Podobne przepisy

Placek tarty

Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...

Ciasto migdałowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...

Ciasto z kremem orzechowym

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...

Sernik na zimno w pucharkach

Na bazie serka homogenizowanego;-)

Wróć do listy przepisów