Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Mniej więcej w połowie pieczenia dołożyć główkę czosnku.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek oraz suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem.
Bułki przeciąć wzdłuż na pół. Posmarować pastą dyniową (z obu stron). Nałożyć plastry ogórka, złożyć i zapakować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi na kuchnię korporacyjną, a co za tym idzie przygotuje...
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...
Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odst ...
Awokado rozkroić, usunąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ i pokroić na drobne kawałki. Prze ...
Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie pa ...