Migdały zmielić w blenderze na mąkę (jeśli mamy migdały w skórce, to trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać). Przesypać do garnka. Zalać mlekiem. Przyprawić cynamonem i miąższem z laski wanilii oraz kardamonem i solą. Posłodzić miodem. Przykryć i gotować przez 15 minut. Dorzucić skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszać i gotować przez kilka minut.
Podawać z kulkami z ryżu i maku (ryż trzeba ugotować na gęsto, pod koniec dodając sparzony mak). Udekorować prażonymi płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć do Wigilii został dokładnie tydzień, to już w weekend poprzedzający...
Ryż zemleć na mączkę. Dodać mleko (ew. śmietanę), bulion, przyprawę. masło oraz sałat ...
Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!
Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)
Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...