/ Przepisy / Grochówka strażacka

Opis przygotowania

Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę – też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch – wraz z wodą.

Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z pajdą wiejskiego chleba.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 316
Ewa gotuje - odc. nr 316

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...

 

Podobne przepisy

Zupa z jabłek i gruszek

Nowoczesna interpretacja jabłczanki...

Parzybroda z chorizo

Kapuśniak na hiszpańską nutę;-)

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Zupa z kaszą jaglaną

Na wywarze z indyka...

Wróć do listy przepisów