Groch przepłukać na sicie, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Następnie zagotować, wymienić wodę i ugotować na wolnym ogniu.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę – też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Wymieszać i podgotować. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Wrzucić ugotowany groch – wraz z wodą.
Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać z pajdą wiejskiego chleba.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne...
Meksykański klasyk w orientalnym wydaniu...
Włoszczyznę (jak do rosołu) zalać zimną wodą i gotować do miękkości, bacząc, by się n ...
Tradycyjna zupa z Ukrainy;-)
Cebulę pokroić w półplasterki. Masło roztopić w garnku...