Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i usmażyć (jeśli jest chudy to można podlać odrobiną oleju lub oliwy). Gdy zrobią się skwarki wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Wymieszać i podsmażyć. Dorzucić posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego. Po chwili dodać posiekany czosnek, następnie drobno pokrojone pomidory z puszki – wraz z sokiem. Przyprawić bazylią i tymiankiem. Posolić. Zalać rosołem, przykryć i gotować przez 20 minut.
Po tym czasie dorzucić pokrojone liście jarmużu (wcześniej oderwać je od twardych łodyg). Dodać fasolkę. Pod przykryciem gotować przez 10 minut.
Podawać z grzankami natartymi czosnkiem (jedną umieścić na dnie miseczki, drugą włożyć do zupy po nalaniu). Udekorować tartym parmezanem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Polacy uwielbiają kuchnię włoską, więc Ewa wpadła na pomysł, by zaprosić...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Przekroić na pół, wyd ...
Sposób na kartofle...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Dodatek do mięs lub sałatek...