Warzywa obrać, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przesmażyć na odrobinie oliwy lub masła. Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić warzywa, domową mieszankę przypraw (lub kostkę rosołową) i gotować pod przykryciem do miękkości. Zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu zabielić jogurtem naturalnym. Udekorować natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” inspirowany będzie kuchnią dawnej...
Prosto z piekarnika...
A do tego bryndza!
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.