ZG£O¦ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 316

OPIS ODCINKA

Tym razem Ewa odwiedzi bardzo, ale to bardzo ciekawe miejsce – Centralne Muzeum Po¿arnictwa w Mys³owicach. Powsta³o w po³owie lat 70. ubieg³ego stulecia, wiêc dzia³a ju¿ ponad 4 dekady. W tym czasie uda³o siê w nim zgromadziæ ok. 4 tys. eksponatów, dokumentuj±cych historiê stra¿y ogniowej, czy te¿ mówi±c jêzykiem bardziej wspó³czesnym stra¿y po¿arnej – i to zarówno tej pañstwowej, jak i ochotniczej. Lecz czy ma to co¶ wspólnego z gotowaniem? Otó¿ ma, bowiem Ewa postanowi³a skomponowaæ jad³ospis z my¶l± o dzielnych stra¿akach. Zacznie od grochówki, ugotowanej na wêdzonce i kie³basie krakowskiej. Tê gêst±, po¿ywn± zupê poda z kromk± wiejskiego chleba. Na danie g³ówne bêdzie solidny kotlet z piersi indyka, który trafi na stó³ w towarzystwie purée z dyni oraz groszku z fenku³em, czyli koprem w³oskim. Deser te¿ bêdzie stra¿acki, bowiem Ewa upiecze kruche ciasto z dodatkami w kolorach wozów bojowych. Bia³a bêdzie bita ¶mietana, czerwony budyñ wi¶niowy.

INFO

Je¶li nie widzia³e¶ programu na ¿ywo, chcesz lepiej prze¶ledziæ przepis lub chcesz gotowaæ z Ew± na ¿ywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEÆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Grochówka stra¿acka

Je¶li robimy obiad dla stra¿aka, grochówka jest pozycj± obowi±zkow±!

Kotlety po¿arnicze indycze

Solidny kawa³ miêsa dla prawdziwego faceta;-)

Ciasto stra¿ackie

Bia³o-czerwone, a wiêc zarówno dla druhów z OSP i PSP, jak i na ¶wiêta pañstwowe...

Wróæ do listy odcinków