Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać.
Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, aż buraczki zmiękną. Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Dodać zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.
Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować szczypiorkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” zdominują potrawy kuchni litewskiej....
Absolutnie bez mięsa!
Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...
Znakomite smarowidło do pieczywa, jak też sos do makaronu;-)
Na kaszy jaglanej!