/ Przepisy / Tortille z mieloną wołowiną

Opis przygotowania

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść (do przyprawienia można użyć gotowej mieszanki). Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą.

Z mięsa mielonego uformować płaskie kotleciki i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso upiec na ruszcie.

Tortille posmarować wodą i p odgrzać (z obu stron) na suchej patelni. Na każdej tortilli, u samej góry, rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pokrojone w cienkie plasterki mięso. Skropić sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli owinąć folią aluminiową. Podawać od razu.

Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 305
Ewa gotuje - odc. nr 305

Choć nasz kraj leży daleko od Argentyny, to z jej mieszkańcami mamy wiele...

 

Podobne przepisy

Zupa meksykańska

Na ostro!

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Ozorek w sosie chrzanowym

Niezwykle delikatny...

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Wróć do listy przepisów