Fasolę namoczyć i ugotować. Kolby kukurydzy również ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku, na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Wrzucić mięso mielone, wymieszać i podsmażyć.
Zalać bulionem. Dodać mieszankę przypraw meksykańskich, pomidory z puszki i przecier. Wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, ugotowaną fasolę oraz ziarna kukurydzy (odcięte od kolby). Przyprawić posiekaną papryczką chili. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i cząstką limonki – owoc służy do skropienia potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym programie Ewa postanowiła zabrać widzów na kulinarne pogranicze Teksasu...
Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!
Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Mięso delikatnie rozklepać dłonią. Przyprawić z obu stron...