/ Przepisy / Wołowina w czerwonym winie

Opis przygotowania

Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić pokrojone w kostkę cebule. Wymieszać i zeszklić. Wołowinę pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli i smażyć do momentu, aż zmieni kolor na brązowy. Wlać wino, wymieszać, przykryć i dusić przez 10-15 minut.

Po tym czasie dorzucić pokrojone w kostkę pomidory oraz przecier pomidorowy. Przyprawić rozmarynem i cynamonem. Dorzucić liście laurowe. Posłodzić miodem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i dusić przez ok. 40 minut.

Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pokrojone w „łódki” ziemniaki. Przełożyć do wołowiny w pomidorach, delikatnie wymieszać i wszystko razem podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w całości – z pieczywem i oliwkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 348
Ewa gotuje - odc. nr 348

Polacy uwielbiają obchodzić imieniny. I choć coraz częściej świętujemy...

 

Podobne przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym

Niezwykle delikatna wołowina z miodem pitnym!

Szaszłyki wołowe

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Lomo saltado

Flagowe danie peruwiańskiej kuchni chińskiej zwanej chifa!

Wróć do listy przepisów