Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło. Porcjami dodać cukier, cały czas miksując. Wybić jajka – po jednym. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami. Wlać ekstrakt migdałowy. Wymieszać i przełożyć do foremki (formę dokładnie wysmarować masłem i wysypać mąką).
Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy, by ciasto nie przywarło.
Po wystudzeniu udekorować lukrem (na soku z cytryny, likierze migdałowym i cukrze pudrze). Ozdobić „perełkami” z cukru.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...
Bardzo smaczny, w dodatku dietetyczny.
Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek, stopniowo wmieszać do utartego mas ...
Na herbatnikach bezglutenowych;-)
Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...