/ Przepisy / Pieczeń cielęca

Opis przygotowania

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.

Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.

Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 293
Ewa gotuje - odc. nr 293

Tuż przed świętami Ewa zabierze się za lepienie domowych pierogów. Przygotuje...

 

Podobne przepisy

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Ozorek w sosie chrzanowym

Niezwykle delikatny...

Wątróbka cielęca z rusztu

Z dresingiem szałwiowym!

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Wróć do listy przepisów