Wczesną jesienią warto sięgać po warzywa, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, jak chociażby bakłażany. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakują wypełnione farszem i upieczone na ruszcie. Są nieodzownym składnikiem francuskiego gulaszu warzywnego ratatouille. Ale sprawdzą się też jako baza pożywnej zupy. I właśnie od zupy z oberżyny - to inna nazwa bakłażana - zacznie się następny odcinek „Ewa gotuje”. Na drugie danie będzie pstrąg w cieście piwnym, podany z domowymi frytkami i znakomitą surówką z marchewki. To trochę takie fish and chips, tyle że po zawojsku. Po obiedzie Ewa zrobi lody z serka wiejskiego i truskawek. Natomiast na deser będzie biszkopt miodowy z kremem śmietanowym. Na zakończenie programu zobaczymy jak przyrządzić znakomite, zimne napoje (w stylu shake’a) z japońską zieloną herbatą matcha - z dodatkiem truskawek, mleka, tonicu i soku z limonki.
Jesienna jarzynówka!
Fish and chips po zawojsku;-)
Pełne truskawek!
Z kremem i sezonowymi owocami...
Wariacje z zieloną herbatą;-)