Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała, że kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty! Trochę to dziwne, bo przecież wychowała się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i brała w tym kiszeniu czynny udział, ponieważ to właśnie do niej należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznie się właśnie od przygotowania takiej kiszonki. Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni Ewa zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Rozpocznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły a nie wysuszyły powinny być lekko natłuszczone. Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Mają naprawdę niesamowity smak. Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty. Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao wedle sprawdzonego przepisu sprzed lat.
A do tego grzanki z mozzarellą i pesto na natce pietruszki;-)
Podana z zielonym purée!
Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...
Z jabłkami i marchewką;-)