ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 463

OPIS ODCINKA

Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała, że kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty! Trochę to dziwne, bo przecież wychowała się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i brała w tym kiszeniu czynny udział, ponieważ to właśnie do niej należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznie się właśnie od przygotowania takiej kiszonki. Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni Ewa zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Rozpocznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły a nie wysuszyły powinny być lekko natłuszczone. Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Mają naprawdę niesamowity smak. Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty. Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao wedle sprawdzonego przepisu sprzed lat.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Krem z pieczonych pieczarek

A do tego grzanki z mozzarellą i pesto na natce pietruszki;-)

Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Podana z zielonym purée!

Placek tarty

Receptura sprzed lat, ale w nowej odsłonie...

Kapusta kiszona

Z jabłkami i marchewką;-)

Wróć do listy odcinków