Kapelusze pieczarek umyć i ułożyć blaszkami do góry na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umieścić między grzybami. Na blasze położyć też pół główki czosnku. Posmarować roztopionym masłem. Przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Zalać wywarem. Przyprawić imbirem i białym pieprzem. Przykryć i gotować przez 15 minut.
Kromki pieczywa posmarować pesto (składniki wystarczy zmiksować), posypać mozzarellą i ułożyć na blasze z papierem. Zrumienić w piekarniku (180 st. C, włączona funkcja grillowania).
Zupę zabielić śmietanką i zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami. Krem można posypać posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała,...
Tradycyjna potrawa z Podhala zagęszczona zasmażką na słoninie!
Wszystkie składniki marynaty połączyć. Wieprzowinę pokroić na cienkie paski, zamaryno ...
Rosół na orientalną nutę...
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...