/ Przepisy / Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym

Opis przygotowania

Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego smalcem. Posmarować marynatą (składniki wystarczy wymieszać). Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie podlać wodą (ok. ½ szklanki). Dorzucić suszone śliwki i pod przykryciem piec przez 1 godzinę (temp. 180 st. C).

Po upieczeniu filet przełożyć na deskę. Do naczynia dodać sos rumiany. Zmiksować.

Mięso pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Polać sosem.

Podawać z purée i sałatką z kapusty.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać mleko, masło i pesto. Wymieszać.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 463
Ewa gotuje - odc. nr 463

Ewa wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek, jak też mówiła i pokazywała,...

 

Podobne przepisy

Kaszanka z rusztu inaczej

Kaszankę włożyć do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, dodać oczyszcz ...

Zrazy wołowe z węgierkami

Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Roladki a'la caprese

Mięso pokroić na plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...

Modry bigos

Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!

Wróć do listy przepisów