To, że coś ma tajemniczą nazwę, wcale nie oznacza, że musi być bardzo skomplikowane. Tak jest chociażby w przypadku francuskiej zupy Vichysoisse – to bardzo łatwy w przygotowaniu krem z poczciwych ziemniaków, od lat podawany w okolicach uzdrowiska Vichy, jak też w samym kurorcie. I właśnie od tej receptury rozpocznie się kolejny odcinek „Ewa gotuje”. Danie główne będzie sentymentalnym powrotem do przeszłości. Każdy z nas ma jakieś ulubione danie z lat młodości, a nawet kilka. Będąc dzieckiem Ewa zajadała się makaronem z twarogiem i truskawkami, i taką też potrawę przygotuje w programie jako danie główne, wykorzystując własnoręcznie przyrządzony biały ser. Po obiedzie zobaczymy jak zrobić sorbet z arbuza i malin. Ale to nie wszystko – Ewa zabierze nas na wycieczkę w góry. Z kamerą dotrze do bacówki na Hali Barankowej w Zawoi, gdzie niezmiennie od lat blisko 40 wytwarzane są góralskie sery.
Najlepiej wychodzi na mleku prosto od krowy;-)
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Smak dzieciństwa!
Idealny na upały;-)