Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze roku są u nas najsmaczniejsze. Właśnie dlatego w kolejnym programie Ewa ugotuje krem z białych jarzyn. Na danie główne będzie gratin, czyli zapiekanka z cienko pokrojonych ziemniaków, podana z gulaszem wieprzowym i szybką w przygotowaniu sałatką z papryki i ogórków małosolnych. A po obiedzie pani Ewa poda ciasto imprezowe – z dużą ilością alkoholu.
Masło wrzucić do garnka. Gdy się roztopi, podsmażyć na nim pietruszki, kawałek selera i ziemniaki...
Formę żaroodporną (26 cm x 26 cm) wysmarować masłem. Śmietankę wymieszać z mlekiem...
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać smalec...
Z papryk wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w paski...
Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...