Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wsypać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach. Dodać żółtka i jeszcze raz wymieszać.
Przełożyć do formy (tortownica o średnicy 25 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane bułką tartą).
Wyrównać i wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć wzdłuż na pół.
Ciepłe masło utrzeć na puch i stopniowo, po łyżce dodać masę ze słoika. Przełożyć biszkopt. Wstawić do lodówki, by krem stężał.
Wierzch ciasta pokryć polewą z czekolady, masła i mleka. Posypać uprażonymi wiórkami lub płatkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wczesna jesień to doskonały czas na potrawy z warzyw, które o tej porze...
Z ptasim mleczkiem!
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Masło rozpuścić na patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.