Odcinek "piknikowy". W kuchni Ewa Wachowicz przygotuje pasty z wędzonej makreli, jajek, białego sera i awokado. Zrobi też orzeźwiający napój z limonką oraz ciasteczka w sam raz na "majówkę". Na pikniku - zamiast stołu w jadalni - udekoruje… koc i zrobi kanapki o różnych kształtach (wykorzysta przygotowane wcześniej pasty). Zaprasza na "majówkę" w zakolu Wisły, naprzeciwko Wawelu - w miejscu, gdzie w upalne dni chętnie odpoczywają mieszkańcy Krakowa. "Pasty kanapkowe dobrze komponują się zarówno ze zwykłym chlebem, jak i z krakersami. Do piknikowych kanapek świetnie nadaje się również pumpernikiel. Dobry jest też chleb tostowy" - mówi autorka programu "Ewa gotuje". "A ponieważ na piknik warto zabrać coś słodkiego, w programie pokażę również jak upiec smaczny i bardzo prosty deser z mąki, masła, cukru pudru i orzechów włoskich.".
Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. Dorzucić makrelę (pozbawioną skó ...
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...
Doskonale smakuje z rzeżuchą!
Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie pa ...
Awokado rozkroić, pozbawić pestki, miąższ wybrać łyżką, rozdrobnić widelcem. Połączyć ...
Idealne do popołudniowej kawy lub na wypad za miasto...