Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wybić jajko i żółtka (białka przydadzą się do polewy). Zmiksować. Dodać śmietanę. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękoma.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 2/3 włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.
Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wprost na patelnię. Dodać cynamon. Wymieszać. Podsmażyć.
Odłożone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Z części wyciąć paski i wykleić nimi boki formy. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na kształt formy.
Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony spód. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do pieca na 40-45 minut. (temp. bez zmian).
Przygotować polewę. Białka lekko roztrzepać, dodać cukier, zmiksować. Nałożyć na gorące ciasto. Podawać po ok. 20 minutach.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy staną się sztywne...
Muffinki!
Zdobiony płatkami migdałów i czekoladą!