
Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany uprzednio z cukrem waniliowym. Po kolei dodać żółtka, przesian± m±kę i oliwę - cały czas mieszaj±c, aż składniki się poł±cz±.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułk± tart± rozłożyć blisko siebie ósemki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta). Posypać cynamonem i bułk± tart±.
Równ± warstw± nałożyć na jabłka ciasto biszkoptowe. Biszkopt nie może być zbyt gruby, bo będzie ciężko go zwin±ć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut. Wyj±ć z piekarnika, lekko ostudzić. Przełożyć na drug± stronę, zdj±ć papier do pieczenia. Przy pomocy ¶ciereczki zwin±ć roladę (jabłkami do ¶rodka) i odstawić, aż całkiem ostygnie. Posypać cukrem pudrem.
Pod wpływem wysokiej temperatury owoce zapiekane w cie¶cie mog± pu¶cić sok. Aby nie zniszczył deseru, trzeba posypać je bułk± tart± lub okruszkami biszkoptu - wchłon± nadmiar płynu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku tego programu będzie co¶ specjalnie dla mężczyzn: solidny...
Udekorowany truskawkami!
Na oleju rzepakowym...
M±kę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...