Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rolada jabłkowa

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany uprzednio z cukrem waniliowym. Po kolei dodać żółtka, przesian± m±kę i oliwę - cały czas mieszaj±c, aż składniki się poł±cz±.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej bułk± tart± rozłożyć blisko siebie ósemki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta). Posypać cynamonem i bułk± tart±.

Równ± warstw± nałożyć na jabłka ciasto biszkoptowe. Biszkopt nie może być zbyt gruby, bo będzie ciężko go zwin±ć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 15 minut. Wyj±ć z piekarnika, lekko ostudzić. Przełożyć na drug± stronę, zdj±ć papier do pieczenia. Przy pomocy ¶ciereczki zwin±ć roladę (jabłkami do ¶rodka) i odstawić, aż całkiem ostygnie. Posypać cukrem pudrem.

Pod wpływem wysokiej temperatury owoce zapiekane w cie¶cie mog± pu¶cić sok. Aby nie zniszczył deseru, trzeba posypać je bułk± tart± lub okruszkami biszkoptu - wchłon± nadmiar płynu.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 96
Ewa gotuje - odc. nr 96

W kolejnym odcinku tego programu będzie co¶ specjalnie dla mężczyzn: solidny...

 

Podobne przepisy

Krem czekoladowy z musem malinowym

Udekorowany truskawkami!

Ciasto z jabłkami i kakao

Na oleju rzepakowym...

Bajkowy torcik jabłkowy

M±kę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...

Tarta z gruszkami

M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Wróć do listy przepisów