Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę. W garnku roztopić masło. Wrzucić ziemniaki, podsmażyć. Po chwili dodać kalarepę. Wymieszać. Zalać wywarem.
Na patelni, na łyżce masła, usmażyć cebulę na lekko złoty kolor. Przełożyć do zupy. Przykryć i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną (najpierw trzeba ją zahartować). Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Wrzucić posiekany koperek. Wymieszać i podawać.
Na talerzu można udekorować gałązką koperku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek inspirowany kuchnią śląska - Ewa pokaże, jak przyrządzić oberibę,...
Beskidzka serula;-)
W garnku podgrzać 1 1/2 l wody, wrzucić udko z kurczaka. Po 10 minutach dodać p ...
Podudzia umyć, włożyć do garnka. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą...
Trochę inna jarzynowa;-)