Migdały (w skórce) posiekać nożem na mniejsze kawałki. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wysiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, wybić jajka. Zagarnąć nożem i zaraz po tym, jak zrobią się „kluski", zarobić ciasto.
Gdy tylko składniki się połączą, dosypać pokrojone migdały i zagnieść je z ciastem. Uformować wałek i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po leżakowaniu w chłodzie podzielić na trzy części, uformować wałki (około 2 cm średnicy). Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wałki ciasta, lekko spłaszczyć.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30-35 minut.
Wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w ukośne kromeczki o grubości około 2 cm. Ponownie umieścić je na blasze wyłożonej papierem i suszyć w temp. 150 st. C przez 20 minut. Podawać z kawą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wołowina po toskańsku i cantuccini. Pani Ewa przygotuje wołowinę w sosie...
Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...
Belgijski przysmak nieco inaczej!
Z kokosem;-)