/ Przepisy / Kulki ryżowe z daktylami

Opis przygotowania

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić.

W garnku roztopić masło, wsypać ryż i podsmażyć. Zalać mlekiem kokosowym, posolić, przyprawić cynamonem, uperfumować miąższem z laski wanilii i ugotować.

Namoczone daktyle zmiksować blenderem. W razie potrzeby wlać trochę wody. Dodać do ryżu (wystarczą 2-3 łyżki). Odstawić do wystudzenia.

Z letniej masy utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego – z migdałem w środku (dłonie zwilżyć wodą). Obtoczyć w sezamie lub kokosie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 388
Ewa gotuje - odc. nr 388

Po świętach dbamy o linię! W programie Ewa będzie rozmawiać z dietetyczką...

 

Podobne przepisy

Sernik szachownica

Pracę zacząć od przygotowania ciasta ciemnego. Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa jest j ...

Ciasteczka piernikowe

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. P ...

Tarta z dynią

Mąkę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...

Piernikowe choinki

Las pierników na świąteczny stół!

Wróć do listy przepisów