Mleko i śmietankę wlać do garnka. Dodać miąższ z laski wanilii. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Zdjąć z kuchenki. Wsypać żelatynę i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
Wylać na talerz wyłożony folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki.
Gdy „mleczko” stężeje, wyciąć serduszka (do wycinania można wykorzystać foremkę w kształcie serca). Przykleić do ścianek szklanki lub lampki do wina (od wewnątrz). Docisnąć, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć, wlać do szklanek z waniliowymi sercami. Schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią galaretki. Posypać siekanymi migdałami (wcześniej można je uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa ugotuje krem porowo-ziemniaczany. Jako danie główne przygotuje łososia...
Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...
Mąkę połączyć z cukrem i wysiekać z zimnym masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę i zaro ...
W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...
Daktyle i figi drobno pokroić. Dodać rodzynki i zalać alkoholem...